Att välja rätt ismaskin för din verksamhet är avgörande för att säkerställa att du har tillräckligt med is för att möta behoven i din restaurang, bar, storkök eller café. I denna guide kommer vi att gå igenom några viktiga områden för att hjälpa er hitta den perfekta ismaskinen.

 

 

Produktionskapacitet

För att bestämma vilken ismaskin du behöver är det viktigt att överväga det genomsnittliga antalet gäster per dag och den dagliga användningen i köket. Det ger dig en grov uppfattning om hur många isbitar du behöver per dygn. Balansen mellan produktionskapacitet och lagringsutrymme är avgörande för att undvika över- eller underkapacitet. Överkapacitet leder till onödiga kostnader genom smältande is, medan underkapacitet kan resultera i att du tar slut på is under rusningstider.

 

Storlek på ismaskinen

Att hitta rätt storlek är en utmaning. Målet är att ha en ismaskin som kan möta behoven under högsäsong utan att överproducera is. Därav är det viktigt att uppskatta det antal gäster som restaurangverksamheten kan hantera under högsäsong och därav hitta en ismaskin som passar volymen per dygn tillsammans med den dagliga is-användningen i köket. Därav får du en grov uppfattning om hur många isbitar som krävs för ett dygn.

 

Avlopp och vatten

När du ska köpa och installera en ny ismaskin är det viktigt att tänka på avloppet. En korrekt installation kräver att det finns ett fall från ismaskinen till platsen där avloppsslangen ska anslutas. Om ismaskinen placeras på golvet kan avloppsslangen hamna högre än ismaskinens utlopp, vilket hindrar vattnet från att rinna ut. Det kan leda till att vatten samlas i isbingen och att den producerade isen hamnar i ett vattenbad där den smälter. En annan viktig detalj vid anslutningen av avloppet till ismaskinen är att undvika att koppla direkt till avloppet utan att ha en vattenlås. 

 

Elektrisk anslutning

De flesta ismaskiner använder ungefär lika mycket ström som ett vanligt kylskåp, vilket inte är särskilt mycket. Därför är de flesta ismaskiner utrustade med en vanlig stickpropp för 230V och 10A anslutning. Först när vi når högre produktionsnivåer på flera hundra kilo is per dag kan det krävas en 3-fas anslutning. Det innebär att en ismaskin vanligtvis är ganska enkel att installera på egen hand.Isform

Iskuber bildas med ett spraysystem där vatten spolas på en kyld kopparförångare som fryser och skapar klara isbitar. Den kompakta formen gör att isen smälter långsammare.

 

Krossad is är perfekt för att snabbt kyla dryck. Hållbarheten är något kortare än vanliga iskuber men jämnas ut av den högre kyleffekten.

 

Isflakes är kompakta isbitar som krossas till flakes och passar perfekt för exponering i displaymontern för fisk, i drinkar eller i salladsbarer.

 

Kylsystem

Luftkylda ismaskiner

En luftkyld ismaskin använder omgivande luft för att avleda värmen som genereras under isproduktionsprocessen. Den drar in luft och använder den för att kyla ismaskinens komponenter och för att avleda värmen från isproduktionen. Dessa maskiner är vanligtvis enklare att installera eftersom de inte kräver någon extern vattenanslutning, men de kan vara mindre effektiva i varmare klimat eller i utrymmen där luftcirkulationen är begränsad.

 

  • Perfekt vid placering där vattentillgången är begränsad

  • Enklare att installera

  • Har oftast en lägre driftkostnad

 

Vattenkylda ismaskiner

Vattenkylda ismaskiner använder vatten för att kyla maskinen och avleda värme från isproduktionen. Dessa maskiner kräver vattenanslutning och kan vara mer effektiva än luftkylda maskiner i varma omgivningar eftersom vatten har en högre värmekapacitet än luft och kan effektivt avlägsna värme från maskinen. 

 

  • Låg ljudnivå

  • Kan placeras i varmare miljöer utan att påverka istillverkningen

  • Mindre energiförbrukning

 

 

Tillbehör

 

 

Skötselråd

Ismaskinen måste rengöras ordentligt och regelbundet för att undvika smuts och bakterier i isen. För att förhindra tillväxt av mögel, alger och bakterier är det viktigt att rengöra alla delar som kommer i kontakt med isen, såsom förråd, binge, gardiner och lucka, minst en gång i månaden med anti-bakteriellt rengöringsmedel för ismaskiner. 

 

Det är också viktigt att kontrollera luftfilter och kondensor på luftkylda ismaskiner vid varje inspektion. Om det finns ett vattenfilter installerat är det bra att kontrollera hur ofta det behöver bytas.


 

Är du intresserad av en ismaskin?

 

Vill du veta mer om funktioner, pris eller leveranstid?

Kontakta oss på [email protected]