En skarp och ergonomiskt utformad kniv kan förvandla kökets sysslor till en lek och att välja rätt kniv för rätt uppgift är avgörande. I vår guide presenterar vi de vanligaste köksknivarna och delar tips för att hjälpa dig hitta den perfekta kniven för dina behov. Utforska olika knivtyper, tekniker för knivslipning och få råd om hur du bäst tar hand om och förvarar dina knivar.
När det kommer till valet av köksknivar är det en djungel av alternativ att navigera igenom. En viktig faktor att överväga är skillnaden mellan japanska och europeiska knivar.
Den mest fundamentala skillnaden mellan japanska och europeiska knivar är det stål de tillverkas av. Japanska knivar är kända för att tillverkas av ett hårdare stål, vilket möjliggör slipning i en brantare vinkel, vanligtvis cirka 20 grader. Å andra sidan tillverkas europeiska knivar oftast av ett mjukare stål och har en slipvinkel på cirka 30-35 grader för att undvika snabb slitage. Valet mellan dem beror i hög grad på personlig preferens; japanska knivar kan bli extremt vassa och behålla skärpan längre, medan europeiska knivar är lättare att underhålla men inte når samma skärpa.
Kockkniv
Kockkniven är kökets mångsidiga hjälte, perfekt för en mängd olika uppgifter. Med sitt breda och något böjda blad (15-30 cm) är den idealisk för att skära, hacka och tärna allt från kött och fågel till grönsaker och rotfrukter. Kniven är en investering för alla kök, och om du bara ska ha en kniv, så är det denna!
Filékniv
En filékniv är det ultimata verktyget för att filéa fisk och kött. Den böjbara designen gör att den smidigt kommer åt under fisk- eller kycklingskinnet och skär ut fina filéer. Dess smala och flexibla blad med en spetsig topp gör den också perfekt för att putsa hinnor av stekar. För större fiskar finns även extra långa filéknivar, kända som laxknivar. Dess mjuka blad möjliggör smidigt arbete med ömtåliga råvaror som rödspätta och annan plattfisk, vilket ger dig precision och kontroll i köket.
Grönsakskniv
Grönsakskniven är den perfekta kniven för allt som ska ner i salladen och för de enklare jobben i köket! Den är speciellt utformad med ett högt blad och ett snabbt "avslut" för att skapa den balans som krävs för snabbt hackande. Dess längd (14-18 cm) och trubbiga spets gör den idealisk för att hantera grönsaker smidigt och effektivt.
Skalkniv
Skalkniven är den minsta kniven i köket och ett mångsidigt verktyg för att hantera små råvaror som vitlök eller chili. Dess storlek på 8-15 cm gör den smidig och perfekt för att skala och dela frukt och grönsaker. Kniven smidiga storlek gör även att du enkelt kan hantera kniven i luften.
Brödkniv
Med brödknivens tandade egg, tar den sig enkelt genom luftiga material utan att mosa dem. Dess design gör att den lätt skär genom brödets skorpa utan att klämma ihop innanmätet, och den är även perfekt för att skära tomat eller tranchera inbakade rätter.
Ostronkniv
Litet men kraftigt blad som är idealiskt för att öppna ostron och bända upp skalet utan svårighet.
Urbeningskniv
Mindre flexibel än en filékniv och är utformad för att enkelt bena ur kött och ta bort styckdetaljer.
Hackkniv
Liknar köttyxan men är speciellt utformad för att hacka grönsaker och färska örter och är särskilt populär i det kinesiska köket.
Santokukniven
En mångsidig kniv med en rakare egg som är lämplig för både skärning och hackning.
Trancherkniven
Avsedd för att skära upp kött i tunna, jämna skivor med sitt släta blad.
Med en vass kniv är det kniven som gör jobbet, inte du. Den ger dig kontroll och stabilitet, vilket gör dina rörelser säkrare så du behöver inte oroa dig för oväntade "glidningar" som kan leda till skador. Och det är inte bara säkerheten som är viktig, en vass kniv ger också snygga snitt, oavsett om du ska hacka grönsaker, skiva kött eller bröd. Men kom ihåg, även den bästa kniven blir slö med tiden. Hur fort det går beror på hur du använder den och hur väl du tar hand om den.
Hur ofta ska man slipa?
Köksknivar bör slipas regelbundet, men hur ofta beror på hur ofta du använder dem. Om du använder dina knivar mycket bör du slipa dem minst en gång i veckan. Om du använder dem mindre ofta kan du slipa dem en gång i månaden eller till och med en gång i kvartalet.
Vilken slipvinkel ska man använda?
Olika knivar har olika slipvinklar.
Europeiska knivar har oftast en slipvinkel på 15-25 grader
Japanska knivar har en slipvinkel mellan 10-15 grader
Beroende på vad du har för kniv ska du anpassa slipvinkeln. Det finns flera olika verktyg och metoder för knivslipning och vi kommer här nedanför gå igenom lite olika metoder och produkter som hjälper dig att vässa dina knivar.
Slipstenar
En slipsten är ett användbart verktyg för att vässa din knivs egg. Dessa stenar finns tillgängliga i olika grovhetsgrader, vilket gör dem lämpliga för olika ändamål:
Grovslipning (kornstorlek 400) används för att åtgärda skador på knivens egg och ge den tillbaka dess skärpa.
Medelgrov (kornstorlek 1000) perfekt för allmän användning i köket för att bibehålla knivens skärpa.
Fin (kornstorlek 5000 - 8000) används för att polera knivens egg och ge dem en fin finish.
Det finns olika varianter av slipstenar tillgängliga från olika tillverkare, så det är en bra idé att läsa produktbeskrivningen för att välja den som passar dina specifika behov i köket.
Knivslipar
Knivslipar är populära på grund av deras enkelhet och förmåga att snabbt ge dina knivar skärpa. Till skillnad från slipstenar behöver du inte oroa dig för att använda fel vinkel och för att slipa kniven drar du helt enkelt kniven fram och tillbaka i slipverktyget.
Det finns olika modeller av knivslipar tillgängliga, och två av de mest förekommande är:
Torrslip: slipar kniven utan vatten.
Våtslip: har en vattenbehållare som antingen fylls på innan användning eller där du själv tillsätter vatten på kniven. Vattnet i slipen hjälper till att kyla kniven och håller samtidigt slipytan ren.
En nackdel med knivslipar är att du ibland inte kan justera vinkeln själv. Det finns dock specifika modeller som är inriktade på olika typer av knivar, såsom japanska knivar med en slipvinkel på 10-15 grader eller europeiska knivar med en slipvinkel på 20-25 grader. Vissa knivslipar är också utformade för att passa både japanska och europeiska knivar.
Skärpstavar
En skärpstav, även känd som brynstål, är ett verktyg som används för att skärpa upp eggen på kniven. Detta görs antingen före eller efter användning för att behålla en skarp egg. Det är viktigt att förstå att en skärpstav inte slipar kniven utan snarare underhåller en redan vass egg. Den hjälper till att räta ut och ta bort små flisor som kan uppstå under användning.
För att använda en skärpstav på rätt sätt håller du staven lodrätt mot arbetsytan och drar kniven långsamt uppifrån och ner längs staven. Det är avgörande att du håller rätt vinkel när du drar kniven. Den exakta vinkeln beror på knivens modell. Till exempel, för att skärpa en japansk kockkniv bör vinkeln ligga mellan 10-15 grader, medan för en europeisk kniv bör vinkeln vara mellan 20-25 grader.
Skärpstavar finns i olika material. Keramiska eller diamantbrynen är praktiska eftersom de kan användas på alla typer av knivar. Det finns även stålbrynen, men de ska bara användas på europeiska knivar.
Skötsel och förvaring av köksknivar är avgörande för att de ska hålla länge och fortsätta att prestera på topp i köket. Här är några praktiska tips för att ta hand om dina knivar.
Diska alltid knivarna för hand
Undvik att diska dina knivar i diskmaskinen eftersom det kan skada både knivens skärpa och egenskaper samt potentiellt skada diskmaskinen. Använd istället ljummet vatten och diskmedel, och torka sedan rent bladet noggrant efter diskning.
Förvara knivarna säkert
Undvik att löst placera dina knivar i en låda där de riskerar att stöta emot andra föremål och bli slöa. Förvara dem istället i ett knivblock eller på en magnetisk knivlist. Om du behöver förvara dem i en låda, se till att använda en insats för att hålla dem på plats.
Använd baksidan för skrapning
För att undvika att slita ner knivens egg när du skrapar bort grönsaker och hackade råvaror, använd baksidan av kniven istället för bladet.
Välj rätt skärbräda
För att skydda knivens egg, undvik att skära på hårda ytor. Använd istället skärbrädor av trä eller plast, vilket är mer skonsamt för knivbladet.
Undvik att skära i djupfrysta råvaror eller ben
Att skära i djupfrysta livsmedel eller ben kan skada knivens skärpa och göra den slö.
Hantera rostfläckar försiktigt
Om du upptäcker rostfläckar på dina knivar, använd metallputs försiktigt för att ta bort dem. Se till att vara varsam för att inte skada knivens yta eller eggar.
Är du intresserad av knivar eller slipar?
Vill du veta mer om funktioner, pris eller leveranstid?
Kontakta oss på [email protected]