När kockarna själva får välja

När kockarna själva får välja

Av: Daniella Illerbrand

Man skulle kunna tro att när proffsen själva äter ute så är det gastronomisk finmat för hela slanten som gäller, men i själva verket så står köksbarer, barmat, och klassiska krogar högst upp på listan, vinbarer och små Boutiquehotel är också några favoriter. För visst är det så att vällagad mat är det som räknas, och ställen där man verkligen känner att allt är lagat med hjärtat, inte huruvida den serveras på vita dukar eller ej.


Så var äter våra kockar? Är det bara Stockholm som räknas eller gillar de att utforska vårt avlånga land? Vi har tagit pulsen på några av våra vassaste matlagare och visst finns det en enorm spridning – från norr till söder, här kommer kockarnas bästa tips.

 

Frida Nilsson är en av våra skarpaste matlagare och speciellt när det kommer till grönt. Hennes sinne för att kombinera fantastiska råvaror med rena fina smaker är extraordinärt. Då Skåne är hennes hem så har hon såklart några ställen som hon alltid återvänder till, om och om igen.

 

Talldungens Gårdshotel är en stark rekommendation om du åker till Österlen, antingen för en middag i deras vackra restaurang eller kombinerad med en övernattning i ett av deras 18 rum. I Malmö så besöker Frida helst Soi 29 där man bjuds på fantastiskt vällagad mat med rötterna starkt förankrade i det Thailändska köket. Och är det västkusten som lockar - och närmre bestämt Göteborg - så är det restaurangen/vinbaren Bar la Lune med sitt otroliga utbud av viner på glas som gäller.

 

Stefan Ekengren lyckas med konststycket att både vara folkkär och en otroligt vass kock på en hög gastronomisk nivå. Han värnar om den svenska högtidsmaten och har gett Hasselbackspotatisen ett ansiktslyft. Stefan älskar att äta i Stockholm, gärna hos kompisen Tom Sjöstedt på hans restaurang Lilla Ego, kvarterskrogen som Tom driver tillsammans med Daniel Räms sedan ett antal år tillbaka och som är en av Vasastans populäraste krogar.

Även klassiska Sturehof finns på listan och likaså populära nykomlingen Hasselbo som drivs av Mathias Dahlgren Alumni.

Mathias Dahlgren är en av våra riktiga stjärnkockar. Med sitt ursprung från västerbotten så finns det inget han tycker bättre om än att komma ¨hem¨ till Umeå och äta. DUÅ är hans favorit-deli för att handla det där lilla extra, här finns allt från kött, ost och goda oljor till fina grönsaker och allt annat som kan förgylla en måltid, eller bli en hel måltid i sig själv rentav.

 

Vezzo går han till när han blir sugen på pizza och Köksbaren med sin vällagade mat tilltalar för såväl lunch som brunch och middag.

 

Malin Söderström är en otroligt meriterad kock och krögare. Från ett förflutet med kocklandslaget till Musée restaurang och succékonceptet The Fishery så lyckas hon med det mesta hon sätter sig för. Hennes hjärta klappar dock extra för Hälsingland och väl där besöker hon alltid Månses Design. Kombinationen vacker inredning och utsökt mat lockar mycket folk till den populära restaurangen. Är man sugen på något enklare så finns Järvsö Creperi där man kan få både en matig Galette och en söt crepe. Tillbaka i storstan så besöker hon helst omåttligt populära Coco & Carmen, det senaste tillskottet i Punk Royale-gruppen med kocken Dario Balan vid rodret.

 

Med så mycket bra tips så är det bara att ge sig ut och utforska Sverige, och kanske prova på något man inte testat förut. För visst känns allt lite mer trovärdigt när det kommer direkt från hästens mun, det vill säga: kocken själv.


Om krönikören

Daniella Illerbrand jobbar heltid med food tech och hållbarhet i livsmedelsbranschen. Daniella är utbildad sommelier och har yrkesbakgrund i såväl Paris som New York där hon bland annat har jobbat med Marcus Samuelsson. Ett av hennes största intressen är att hitta dolda krog-pärlor bortom fina gatan. Hon uppskattar även att plocka svamp, ta hand om sina höns och laga mat. 

Föregående artikel