Ny matfestival samlar Nordens stjärnkockar

Ny matfestival samlar Nordens stjärnkockar

I oktober arrangeras Stars du Nord i Stockholm för första gången, en gastronomisk festival som samlar några av de absolut främsta stjärnkockarna, vinmakarna och foodtech-bolagen från Sverige, Danmark, Norge, Finland och Island. Målet är att lyfta den nordiska matmodellen i hela världen.

Stars du Nord är en gastronomifestival som kommer att arrangeras årligen i ett av de nordiska länderna. Den första upplagan går av stapeln i Stockholm i oktober i år. Under tre dagar samlas Nordens främsta stjärnkockar, vinmakare och foodtech-bolag med målsättningen att marknadsföra det nordiska köket och den nordiska matmodellen som världsledande inom hållbarhet.

Ny matfestival samlar Nordens stjärnkockar
STjärnkrögarens filosofi "Vi behöver alla ta vårt ansvar och bidra till en bättre och hållbar gastronomisk framtid. Ett initiativ som Stars du Nord tas såklart emot med öppna armar. Tillsammans gör vi skillnad och det är av största vikt att vi i Norden står enade för att fantastisk mat och dryck kan och bör göras med respekt för vår framtid." Anton Bjuhr, Krögare restaurang Gastrologik

Under tre dagar, 25-27:e oktober, arrangeras digitala think tanks, master classes, test labs och pop up-poddar med inbjudna matprofiler, kockar, vinmakare och foodtech-bolag från hela Norden. Initiativtagaren till projektet är fine dining-byrån Swede Concept. Festivalens ändamål är att vidareutveckla och marknadsföra den nordiska matmodellen med hållbarhet och matsvinn i fokus, samt ge de nordiska stjärnkockarna och vinproducenterna synlighet på en internationell plattform. 

– Pandemin har haft förödande konsekvenser för branschen, men nu är det hög tid att blicka framåt. Vi hoppas att Stars du Nord och Nordens stjärnkockar kan bidra till att lyfta ”The Nordic Food Concept” och vår medvetna gastronomi som förebild och inspirera till en hållbar utveckling på global nivå. Världen blickar mot norr för svar, nu ska vi se till att leverera dem, säger Caroline Thörnholm, grundare och VD för Swede Concept.


Invigningen och två stjärnsittningar sker på secret locations i centrala Stockholm för inbjudna gäster, bransch, media och allmänhet. Stars du Nords-kockarna kommer då att tolka framtidens nordiska kök, matchat med morgondagens hantverksdryck. 

Samtliga programpunkter och information om locations, kockar, deltagare och sponsorer kommer att offentliggöras löpande fram tills att festivalen äger rum.

Fotograf: Fredrik Hessman
Caroline Thörnoholm, grundare och VD för Swede Concept. Fotograf: Fredrik Hessman
Fotograf: Fredrik Hessman
Fotograf: Fredrik Hessman
Föregående artikel Nästa artikel