Bierzo - bodegor med kultstatus

Bierzo - bodegor med kultstatus

Av: Elisabet Garcia Dahlbäck

Bedårande och behaglig – spanska El Bierzo är sedan några år ett av Europas intressantaste vindistrikt. Området gränsar mot Galicien, vilket ger det både kastilianska och galiciska kulturdrag.

Vinhistorian i den här nordvästra delen av Spanien daterar sig två tusen år tillbaka till en tid då romarna upptäckte dalgångarnas gynnsamma mikroklimat med varma dagar och svala nätter. Men det var först under medeltiden som kyrkan, klostren och dess välutbildade munkar utvecklade vinodlingen. På den tiden var Santiago de kristnas mecka och området passerades dagligen av tusentals pilgrimer som lämnade allt de ägde bakom sig för att söka bot och bättring under sin vandring till aposteln Santiagos grav. Faktum är att pilgrimsleden ansågs vara så gudomlig att man trodde att det var den som lyste upp natthimlen och gav Vintergatan sitt sken. Pilgrimerna lockade värdshusvärdar och krögare att slå sig ner i omgivningen. Den ökade rikedomen drog till sig stråtrövare och pirater vilket i sin tur resulterade i medeltida slott och stadsmurar som uppfördes som ett slags skydd runt Bierzos samhällen. 

I regionen finns det ett femtiotal bodegor som alla förenas i ambitionen att göra världens bästa vin på gamla vinstockar.

Tempelriddare och världsarv

Tempelriddarnas högsäte i staden Ponferrada är en oerhört vacker riddarborg. En fästning som med sina tinnar och torn för tankarna till Sagan om Ringen. Som ytterligare ett bevis på traktens mångfacetterade historia ligger en av romarrikets viktigaste guldgruvor – Las Médulas – strax söder om Ponferrada. Området är hissnande vackert med terrakottafärgade bergstoppar i en matta av smaragdgrön vegetation. Las Médulas är så pass historisk intressant att det 1997 upptogs på listan som ett av Unescos världsarv.

Pilgrimer och vikingar

Några mil väster om huvudorten Ponferrada vilar samhället Villafranca del Bierzo i en skyddande dalgång. Staden var redan på 900-talet ett av pilgrimernas sista stopp innan de vandrade vidare österut mot Santiago de Compostela, en sträcka på dryga 20 mil. Under samma period härjade vikingarna som värst och det finns berättelser om hur några vikingar lyckades komma över en av kyrkklockorna från katedralen i Santiago de Compostela. Det må vara sant eller osant, men att byarnas vindlande gränder har kvar sin medeltida atmosfär är lika säkert som att kyrkor, värdshus och barer fortfarande besöks av pilgrimer - och numer även av vinentusiaster från hela världen. 

 

Så kommer du till Bierzo:

Bästa sättet är att flyga till en närliggande stad och sedan färdas vidare med hyrbil eller buss.

Föregående artikel Nästa artikel