b
Bara femton minuter från Stockholm city ligger Ulfsunda Slott, en plats där historia, gastronomi och champagne möts. Här får gästerna ta del av alltifrån intima middagar och champagneprovningar till konferenser, weekends och storslagna fester i unika slottsrum. I år gör dessutom slottets julbord premiär där svenska traditioner möter fransk elegans i en magisk slottsmiljö.
Ulfsunda Slott är en av Stockholms mest lättillgängliga slottsmiljöer, vackert inramad av trädgård, natur och Mälarens vatten. Slottet uppfördes på 1600-talet av Lennart Torstensson och bär än idag spår av sin rika historia samtidigt som de nutida miljöerna präglas av modern design och omsorgsfullt bevarade detaljer.
År 1999 köptes slottet av ett par som hade tjänat en förmögenhet inom IT och ville skapa ett high-tech hotell i närheten av centrala Stockholm. För renoveringen anlitades företaget Svensk Inredning, vars ägare Torbjörn Blomqvist år 2004 köpte slottet. I dag driver Torbjörn Blomqvist flera hotell- och dagkonferensanläggningar i Stockholmsregionen under namnet Stockholm Meeting Selection.
Här finns 54 personligt inredda hotellrum och tio mötesrum, allt från eleganta styrelserum till den storslagna Rikssalen med golv från 1600-talet. Slottets många små matsalar ger känslan av att sitta avskilt i egna chambre séparée, något som förstärker den intima, lyxiga atmosfären.
I den anrika vinkällaren från 1400-talet trängs årgångschampagner och viner från både nya och gamla världen. Varje lördag hålls champagneprovningar och på utvalda datum erbjuds champagnebruncher som låter gästerna fördjupa sig i dryckens värld.
På Ulfsunda Slott står gastronomi och dryck i centrum. Köket hämtar inspiration från skog, eld och säsongens råvaror, alltid utformat med tanken att maten ska kunna möta och förstärka champagne. Middagsupplevelsen ramas in av flera mindre restaurangrum som skapar lugn, närvaro och exklusivitet. Slottet vill att en middag här ska kännas som ett avbrott från vardagen, en helhetsupplevelse snarare än bara ett restaurangbesök.
Efter flera års uppehåll återvänder nu julbordet till Ulfsunda Slott. Mellan den 28 november och 20 december dukas ett sju serveringar långt julbord upp i de nyrenoverade matsalarna. Här möter klassiska svenska julfavoriter nya influenser: hemgjorda sillar serverade i isbad, rökta delikatesser, varma rätter, ostar och ett storslaget dessertbord. Allt ramas in av slottets vinbar en trappa upp för den som vill avsluta kvällen med något extra.
Vid rodret för Ulfsunda Slott står Maria Carboni, som även är destinationsdirektör för Åkeshofs Slott. Med erfarenhet från några av Stockholms mest välkända restauranger däribland Riche, Luzette och Taverna Brillo leder hon nu arbetet med att lyfta slottet som en mötesplats för konst, kultur och gastronomi.