Svensk senap – bäst i världen

Svensk senap – bäst i världen

Av: Elisabet Garcia Dahlbäck

I den lilla gruvorten Garpenberg i Dalarna tillverkas senap som år efter år kammar hem guld- och silvermedaljer i senaps-VM i USA. England och Frankrike i all ära, det är i Sverige vi äter näst mest senap efter USA per capita.

Svensk senap – bäst i världen

Italien har sitt Toscana, Frankrike sitt Provence och Sverige sitt Dalarna – landskapet som är ett av våra mest inspirerade matlandskap. Bär, sylt, ost, mejeriprodukter, kött, öl, bröd och senap – utbudet från entusiastiska matkreatörer är brett och omfattar hela landskapet från Idre i norr ner till Brovallen i söder. Idag finns det cirka 100 mathantverkare, och antalet ökar hela tiden. En av de som rönt störst framgång är LissEllas senap som sedan starten för 25 år sedan har kammat hem otaliga guld-, silver- och bronsmedaljer i Världsmästerskapen i senap som årligen hålls i Wisconsin i USA.

 

– I år fick vi vår 14:onde guldmedalj, den vann vi för vår S-Special som är riktigt stark med en lätt sötma, berättar Olle Bengtsson som tillsammans med sin hustru odlar ekologiskt senapsfrön på fälten i skogarna runt Garpenberg – några av världens nordligaste senapsodlingar.

 

Faktum är att tävlingsledningen i VM menar att LissEllas är världens mest kreativa senapsproducent! Men så omfattar också utbudet inte bara klassiker som Skånsk senap, Julsenap och Stark & Söt senap – utan också smaksensationer som marmeladsenapen Svarta vinbär, perfekt till rostat bröd och till ostbrickan, samt Blåbärssenap med en ton av kardemumma, gott tillsammans med något sött och till charkuterier. 

Mild, smakrik, fyllig och fruktig eller kryddig, besk, rökig och krämig – LissElla komponerar smakerna och senapsmakaren Olle står för produktionen som idag omfattar ett av världens bredaste senapssortiment: En produktion som årligen omfattar 35 olika sorter som uppskattas av krögare, kockar och inte minst matglada svenskar från norr till söder. En av de som har senapen som sin favorit är Svenska Kocklandslagets Fredrik Andersson. LissEllas senap fanns bland annat med när kocklandslaget tävlade i VM 2018 och i Culinary Olympics 2020. 

 


Den egna senapstillverkningen började när LissElla och Olle hade tröttnat på att aldrig hitta senap som passade till julbordet. De började experimentera hemma i köket och idag, 25 år senare, omfattar varumärket LIssEllas över 50 olika sorter senaper, dressingar, såser, BBQ och kryddmixer/rub. Alla har sin egen unika karaktär, hantverksmässigt tillverkade från grunden med sin egen process och som säljs i matglada butiker av olika slag, i deras egen webbshop och till restauranger som till exempel Den Gyldene Freden, Lux och Skogskrog och logi i Funäsdalen. 

 

Antal guldmedaljer: 14

Antal silvermedaljer: 13

Antal bronsmedaljer: 16

Alla fotografier är tagna av: Liselotte Dahlin
Föregående artikel Nästa artikel