Att välja rätt stekhäll, spis eller grill är avgörande för att säkerställa effektivitet, kvalitet och smak vid varje matlagningstillfälle. Oavsett om du driver restaurang, hotell, bar eller annan matinrättning, är vårt mål med denna guide att hjälpa dig navigera genom det breda utbudet av stekhällar, spisar och grillar. Oavsett om du är en erfaren kock som söker att uppgradera din befintliga utrustning eller en ny entreprenör som skapar ditt första kök, är du på rätt plats.

Så låt oss utforska världen av stekhällar, spisar och grillar tillsammans!


Stekbord & stekhällar

Stekhällar och stekbord är vanligt förekommande i större kök, var och en med sina egna unika användningsområden och fördelar. I denna del kommer vi att utforska skillnaderna mellan dessa två och ge dig praktiska råd för att hålla dem rena och välskötta.

Stekhällar

Stekhällen, placerade antingen på en grillbänk eller ett bord, är ett typ av stekbord som är särskilt vanlig i gatukök. Dessa hällar är populära bland många nya hamburgerrestauranger som fokuserar på gourmetburgare och använder hårdkromshällar för att uppnå en perfekt yta på sina hamburgare. Till skillnad från vanliga stekbord är stekhällar utformade för att förhindra att flytande mat hamnar på ytan genom att leda det ner i en spillåda för fett. Istället för att luta dessa stekbordsmodeller använder man en grill och fettskrapa för att avlägsna fett och matrester. 

 

 

Kromade stekhällar har på senaste tiden blivit mycket populära. Med hällens polerad kromad yta blir stekhällen som att använda en non-stick stekpanna, vilket gör att maten inte fastnar och livslängden ökar. Dock kräver den kromade ytan försiktighet för att undvika skador. 

   

Stekbord

Stekbord utgörs vanligtvis av en tippbar stekhäll med djupare dimensioner. Dessa används främst inom restauranger och storkök för att tillaga en mängd olika rätter, såsom kött, fisk, fågel och grönsaker. Den högre kanten gör det möjligt att även tillaga grytor, soppor och liknande. Att tippa stekbordet används antingen för att tömma tillagad mat eller för rengöring.

 

 

   

Rengöring

 

För att upprätthålla bästa hygien och livslängd för stekbordet och stekhällen är det avgörande att hålla det rent. Oavsett om du har en häll av hårdkrom eller stål finns det enkla metoder att använda.

 

Använd en stekbordsskrapa vid rengöring (för räfflad häll är en stålborste lämplig) och om bordet/hällen inte ska användas på ett tag, smörj den med vegetabilisk matolja (ej för kromad häll). Har du en kromstekhäll kan du istället hälla is eller kallt vatten på hällen när den har svalnat något (ungefär 140°C) och rengöra med en mjuk borste eller trasa. Därefter kan du fukta en trasa med en blandning av hälften vatten och hälften vinäger och använda den när hällen har svalnat ytterligare (ca 80-100°C). Avsluta genom att torka kromstekytan noggrant med en trasa. Vid behov kan mild såpa användas vid rengöring, särskilt för att ta bort rostfläckar på grund av dålig skötsel. Skura noggrant med hett vatten och torka sedan av med en mjuk duk.

Obs! Använd absolut inga kemikalier med klor eller ammoniak (undvik även stålull) och undvik att använda något vasst som kan repa eller skada ytaSpisar

Spisen är hjärtat i varje kök och valet av spis kan påverka både matkvalitet och effektivitet. Vi kommer utforska tre huvudtyper av restaurangspisar: spisar med induktion, spisar med gjutjärnsplattor och gasspisar. För varje typ kommer vi att diskutera deras

funktioner och fördelar, samt ge praktiska tips för rengöring, underhåll och installation.

Spisar med induktion

Restaurangspisar med induktionshäll har en snabb uppvärmning genom magnetfält som genererar värme i kokkärlets botten. Själva hällen förblir sval eftersom den inte värms upp, vilket minskar risken för att maten bränns och gör rengöringen enklare. De främsta fördelarna med induktionshällar är deras snabbhet och förmåga att hålla en konstant hög temperatur, och att de är mer energieffektiva än andra spisar. För att använda en induktionshäll krävs kokkärl med en ferromagnetisk botten av gjutjärn eller magnetiskt stål. 

 

Rengöring

Det är vanligt att matrester, fett och såser spiller över på induktionshällen och fastnar, vilket kan resultera i fula avtryck och ingrodda fläckar över tiden. Försök därför rengöra spisen direkt efter användning. Om du ska använda skapa vid rengöring, använd de som är avsedd just för spishällar. Spraya först med rengöringsmedel (eller en lösning med ättika och bakpulver), skrapa av smutsen och torka med fuktig trasa eller microfiberduk.

 

Obs! Undvik att använda stålull och den grova sidan av tvättsvampen vid rengöring det kan uppstå repor.   

Spisar med gjutjärnsplattor

Den traditionella restaurangspisen med gjutjärnsplatta finns med antingen runda eller fyrkantiga plattor och har vanligtvis mellan 2‒6 plattor. De fungerar med alla typer av kokkärl, men bäst resultat uppnås med planbottnade kärl. Gjutjärnsplattor tar lite längre tid att värma upp och håller kvar värmen efter avstängning innan de svalnar, dock har spisen en lång livslängd eftersom gjutjärnsplattor är robusta och slitstarka.

 

Rengöring

Undvik att använda grova borstar eller svampar på själva hällens rostfria stål för att undvika repor och skador på ytan. Rengör dem noggrant med vatten och rengöringsmedel för att avlägsna fett och matrester. När det gäller kokzonerna är det viktigt att undvika att låta fukt ligga kvar på plattorna eftersom det kan leda till rost. Värm därför upp hällen lätt efter rengöring så att eventuell fukt avdunstar och förhindrar rostbildning.  

Gasspisar

Gasspisar är vanliga i många restaurangkök, särskilt inom asiatisk matlagning. De har löstagbara gjutjärnsgaller där kokkärlen placeras och värmen alstras av brännare. Gasspisar är robusta och kan användas med olika typer av kokkärl, även de som är buckliga. Maten tillagas jämnt och snabbt över lågorna, vilket är idealiskt för wokrätter och liknande.

 

Reglering av värmen är enkel och snabb på en gasspis, och värmen upphör omedelbart vid avstängning. Uppkokning går snabbt och värmen är jämn, vilket är fördelaktigt för långkok. Risken för att maten bränner fast är mindre jämfört med elspisar.

 

För säkerhets skull bör en gasspis vara utrustad med säkerhetsventil för att förhindra gasläckage och vara CE-godkänd för att användas i Sverige. Det är viktigt att notera att en icke-godkänd gasspis utgör en säkerhetsrisk och kan vara olaglig enligt svensk lag.

Rengöring

Här är en snabbguide för att rengöra din gasspis och få den att se ut som ny igen:

  1. Stäng av spisen

  2. Ta bort galler och brännare och låt dem ligga i varmt vatten och diskmedel i några minuter.

  3. Använd en rengöringsspray eller en blandning av bakpulver och vatten för att rengöra spishällen. Skrubba med en mjuk svamp eller diskborste och torka sedan av.

  4. Skrubba bort matrester och fettfläckar från galler och brännare. Använd en träpinne eller nål för att rengöra brännarhålen.

  5. Torka av brännare och galler ordentligt och placera tillbaka dem på spisen.  

Installation av spisar

Innan du börjar installationen, se till att du noggrant läser igenom installations- och bruksanvisningen.

 

El: De flesta elspisar kräver ett jordat eluttag med trefas. Det finns många modeller som fungerar både på 230 och 400 V. Den högre spänningen ger bättre effekt och kan ibland leda till snabbare uppvärmning. Elspisar kan antingen anslutas med en stickkontakt eller genom en fast installation, vilket måste utföras av en auktoriserad elektriker.

 

Gas: Se till att gasspisen är utrustad med rätt munstycke för den gasanslutning som ska användas. Stadsgas kräver andra munstycken än gastuber.

 

Luftspalt: Om spisen har en ugn med en bas är det viktigt att det finns en luftspalt på några centimeter mellan ugnen och väggen.Grillar

 

I detta avsnitt ska vi utforska olika typer av grillar som används i restaurangkök: lavastensgrill (gas), klämgrill och elgrill. Var och en av dessa grillar har sina egna unika egenskaper och användningsområden som passar olika behov och matlagningssituationer.

Vi kommer att diskutera hur varje typ av grill fungerar, dess fördelar och bästa användningssätt.

 

 

 

Lavastensgrill (gas)

En lavastensgrill är en typ av grill som använder lavastenar som värmekälla. Gasen värmer upp lavastenarna, vilket sedan ger jämn värme till maten som grillas ovanpå dem. Denna typ av grill kombinerar fördelarna med en gasgrill, såsom enkelhet och kontrollerbarhet, med den speciella smaken och fördelarna med att använda lavastenar för matlagning. Lavastensgrill ger härlig smak och bra tillagning av grillat kött, fisk, grönsaker och annat gott.

 

 

Klämgrill

En klämgrill är en typ av grill där maten placeras mellan de två klämmande delarna och sedan grillas. Den används främst för att grilla mindre eller skivade livsmedel som annars skulle kunna falla isär eller fastna på ett vanligt galler.I restaurangkök är en klämgrill praktisk eftersom den möjliggör enkel tillagning av olika typer av mat som smörgåsar eller biffar.  

 

 

Elgrill

En elgrill är en typ av grill som drivs av elektricitet istället för kol, gas eller andra bränslen. Den har vanligtvis en uppvärmd grillplatta eller ett galler där maten placeras för tillagning. Fördelarna med en elgrill inkluderar att den är lätt att använda och underhålla, eftersom den inte kräver någon hantering av bränsle eller lågor. Dessutom värms de vanligtvis upp snabbt och kan justeras för att uppnå önskad temperatur för att tillaga olika typer av mat. 


 

 

 

Rengöring & tillbehör

 

Är du intresserad av en spis, grill eller häll?

 

Vill du veta mer om funktioner, pris eller leveranstid?

Kontakta oss på [email protected]