Fyra generationer av passion för fisk och skaldjur har gjort Lisa Elmqvist till en institution i svensk mattradition. Inför företagets 100-årsjubileum 2026 har vi träffat Ulf Elmqvist, VD och barnbarnsbarn
till Lisa, för att prata om familjens resa från fiskebåtar till Östermalms Saluhall, kungliga uppdrag och
visioner för framtiden.
Östermalms hjärta, Saluhallen, kryllar av folk och på Lisa Elmqvist är restaurangen full vid lunchtid. Gästerna beställer skaldjursplatå, fisksoppa och vitt vin och stämningen är som den alltid är på Lisa Elmqvist - livfull, elegant och exklusiv. Ulf Elmqvist, VD på Lisa Elmqvist, kommer ner till barbordet, till den plats han brukar sitta på och dricka kaffe. Han hälsar på sin personal och beställer in en espresso. Så börjar Ulf berätta, med stolthet, om familjens arv och vägen från Muskö till saluhallen.
Foto: Lasse Olsson Photo
Fiskardottern Lisa Elmqvist föddes 1894 på Muskö och befann sig redan som ung i fiskhamnen där hon fick lära sig det mesta om fiske och fiskhantering. Vid 16 års ålder, år 1910 inledde Lisa Elmqvist sin egen karriär i Fiskarhamnen vid Munkbron i Gamla stan och det tog inte lång tid innan flitiga Lisa var omgiven av en hastigt växande skara kunder. Hennes fisk- och tillagningskunskaper var av sådana mått att hon raskt hamnade där hennes förmåga kom till sin fulla rätt – i Östermalms Saluhall 1926. Idag, snart 100 år senare, arbetar den 5:e generationen av familjen Elmqvist vidare på samma plats.
Ulf Elmqvist inledde sin tid på Lisa Elmqvist vid 11 års ålder. Vid sidan av sin pappa och farfar pytsade han såsburkar, slängde sopor, diskade och hjälpte till att hämta fisk på morgnarna. Sedan dess har Ulf arbetat i nästan varje tänkbar roll – från förädling av fisk till försäljning i butiken, till administration och utveckling av verksamheten.
År 1993 fick Ulf idéen att starta Lisa på Torget, en filial till fisk- och skaldjursrestaurangen inne i hallen. På Östermalmstorg kom restaurangen att bli en sommarsuccé i 19 år framöver, tills att saluhallen skulle renoveras 2016 och restaurangen på torget togs bort. Det är med glädje i blicken som Ulf Elmqvist nu berättar att Lisa på Torget ska göra comeback under 2026.
2026 firar Lisa Elmqvist sitt 100-årsjubileum, och det väcks naturligtvis tankar om hur företaget har lyckats bevara sin framgång genom alla dessa år. För det första poängterar Ulf att råvaror av högsta kvalitet alltid har varit prioriterat: “Det viktigaste har alltid varit att aldrig, alltså aldrig, tumma på kvaliteten”, säger Ulf Elmqvist. För det andra framhåller han att mor- och farföräldrar har spelat en central roll i att överföra kunskap och intresse till sina barnbarn. På så sätt har passionen och kompetensen till fisk och skaldjur förts vidare i Elmqvist-familjen på ett naturligt och självklart sätt. För det tredje lyfter Ulf att det generationsöverskridande intresset inte bara varit centralt för familjen, utan även för deras kunder: “De yngre generationerna, som vuxit upp med fisk och skaldjur av högsta kvalité, förväntar sig inget mindre än den kvalité de är vana vid, vilket gör att generationerna fortsätter välja oss”, säger Elmqvist.
5 snabba med Ulf Elmqvist
- Vad är det roligaste med ditt jobb?
Dynamiken och närheten till produkten, medarbetaren och kunden. Att skapa upplevelser för kunden är även något jag brinner för.
- Vad motiverar dig?
Kundnöjdhet och att skapa den bästa arbetsplatsen i vårt segment.
- Vilken är din favoriträtt på menyn på Lisa Elmqvist?
Just nu är det absolut skaldjursrisotton.
- Vilken är den hemliga ingrediensen till ett grymt julbord?
Sill och lutfisk.
- Om du fick äta middag med en historisk person, vem hade du valt och vad hade ni ätit?
Queen Elisabeth och piggvar!
Samarbetet mellan Spis & Servis och Lisa Elmqvist inleddes för många år sedan, och vi har haft äran att se dem växa, moderniseras och utvecklas, samtidigt som de behållit sina starka traditioner och höga kvalitet. Det har varit fantastiskt att få vara en del av deras framgångar. Vi är verkligen stolta över vårt långvariga partnerskap och ser fram emot fortsatt fint samarbete!